Ez a különleges esemény idén augusztus végén is megrendezésre kerül, melyet 2007-ben indítottak útjára Szlovákiában, a Műemlékvédelmi Hivatal és a Regionális Fejlesztési Iroda együttműködése révén. A Gótikus út nyitva nevű rendezvényre idén augusztus 27-29. között kerül sor. A három nap során többszáz éves, ékszerdobozszerű, régi gótikus stílusú templomok megtekintésére van lehetőség. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött és érdemes követni az aktuális érvényben levő járványügyi szabályozást is.

A rendezvényt ezúttal augusztus 27-én a rozsnyói városháza nagytermében, „A gótikus út középkori templomai kutatásainak legújabb eredményei” című tudományos konferencia nyitja meg. További rendkívül izgalmas témák is lesznek még: gömöri templomok középkori falfestményekkel, A Zsípi (Źip) református templom belsejének régészeti ásatásai, a rekenyeújfalusi (Rakovnice) Mária Magdolna római katolikus templom műemléki kutatásai, a népi vallásosság népi megjelenése Rozsnyón és környékén, a jolsvai (Jelšava) evangélikus templomban végzett 2016-os régészeti ásatások, az egykori jolsvai evangélikus iskola, a rimabrézói közepkori falfestmények ikonográfiája, a kövi (Kameňany) evangélikus egyház temploma falfestményinek restaurálása, a hárskúti (Lipovník) középkori falfestmények restaurálása, gömöri fa, barokk mikroépítészet a kombinált kutatás fényében (Pelsőcardó (Ardovo) és Henckó (Henckovce)) templomok, az égi kapuk titkai, a középkori nemesség és nemzettségek öltözéke, és még sok más érdekesség.

Aznap a tervezett tanulmányúton a gótikus út templomait mutatják be a szervezők. A Szlovák Kulturális Minisztérium támogatásának köszönhetően a rozsnyói autóbusz-állomásról két autóbusz indul, melyre helyekre előzetesen kell regisztrálni. Jelenleg már csak póthelyekre, mert már minden hely elkelt, azonban az érdeklődők saját autóval is követhetik a buszt. Augusztus 29-én is megnyílik a gótikus út 13 temploma, melyeket ezen a napon szabadon meg lehet látogatni. Az érdeklődőket szakmai vezetés várja (szlovák, igény szerint angol nyelven), illetve elérhetőek lesznek a templomról megjelent szlovák és magyar nyelvű, a helyszínt bemutató füzetek is. Az eseményt a rozsnyói evangélikus templomban megtartott I. Fiati fúvós négyes kvartett koncertje zárja. Akinek van rá lehetősége, ne hagyja ki ezt az programot, mert a templomok szépsége mellett a szlovák tájak varázslatos hangulatát is láthatja.

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kultura/2020/08/08/az-iden-is-megnyilik-a-gotikus-ut/

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú