A Mechwart liget és a Margit híd, budai hídfő villamosmegállók között van egy templom, amely gyönyörű kort töltött be idén. Ez az Országúti Ferencesek temploma. A 250 éves templom közkedvelt a különleges gyermekmiséi, a gyönyörű orgonája, összetartó közössége és még sok lélekemelő dolog miatt.

Az illusztráció Urbán Orsolya munkája

„Az egykori budai külváros, az Országút (Landstrasse) a Bécs felé menő országútról kapta nevét. A Rózsadomb lejtőjén, az egykori Országút (ma Margit körút) mentén áll az ágostonrendiek által épített barokk templom és kolostor, amely 1785 óta a ferenceseké, akik tovább alakították, illetve bővítették az épületegyüttest.”  - olvashatjuk a templom történetét a plébánia honlapján.

A templomszentelés 250. évfordulóját ünnepelték szeptember utolsó hetében. A szentmiséket a plébánia saját YouTube-csatornáján lehet követni, illetve visszanézni, ha valaki nem tud részt venni személyesen.

Ennek a különleges alkalomnak köszönhetően programokban sincs hiány: szeptember közepétől egészen november végéig izgalmas eseményeken vehetünk részt. „Járt már Ön orgonában?” Október 11-én legalábbis lesz rá lehetőség egy interaktív bemutató keretén belül a felnőtteknek, de novemberben gyerekek számára is megszervezik ezt a programot. Vagy betekintést nyerhetünk a „Budai Ferences Könyvtár titkaiba – meglepő tények és érdekességek Buda egyik legrégebbi könyvtáráról” című eseményen, november 14-én. A programok egy része regisztrációhoz kötött, a helyek limitáltak, érdemes mielőbb regisztrálni a programokra kattintva. A november 6-i kerekasztal beszélgetés kivételével minden esemény helyszíne az Országúti Ferences templom.

További részletek a plébánia honlapján találhatóak.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú