Rövid beszámoló a közösségi házban folyó ifjúsági képzésről

Közösségi házunk számos ifjúsági csoportot fog össze és programoknak ad helyet. Az ifjúsági munka támogatására 2004-ben pályázaton támogatást nyertünk az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumtól, amely az akkor épülő közösségi házban az ifjúsági közösségi tér létrehozását segítette.

Ebben az évben újabb pályázati támogatást nyertünk a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól a közösségi térben folyó ifjúsági munka fejlesztésére. Ifjúsági vezetőképzési projektben vett részt fiataljaink egy csoportja május 1. és október 31. között (IFJ-GY-KM-08-C-0003).

Helyszínek voltak a Somogy-megyei Gyermektábor és a közösségi ház ifjúsági közösségi tere.

A képzési program célja a fiatalok azon képességeinek fejlesztése volt, melyekkel közösségeik építéséhez tudnak hozzájárulni, mint olyan kortárs vezetők, akik látják és értik a fiatalok életmódját, életszemléletét, problémáit és örömeit, ambícióit.

Témakörök voltak:

- csoportdinamika, az egyén véleményének, ötleteinek sorsa a csoportban, közösbe tétel és „elveszíteni” tudás

- a dialógus képességének fejlesztése

- a csoport és az egyén viszonya

- az egyéni és a csoportos jövőkép, a célcsoport.

A képzés részét képezték előadások, kiscsoportok témafeldolgozások, tapasztalatok megosztása, csoport szituációs gyakorlatok, szervezési gyakorlatok.

A képzés segítette a fiatalok kortárs vezetővé válását, közösség-tudatos gondolkodásuknak, a közösségi részvételhez szükséges kompetenciáiknak fejlődését. Mindez hosszabb távon is jótékonyan hat az ifjúsági tér közösségépítő munkájára és életére.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú