Szerencsésnek mondhatjuk magunkat a gödöllői katolikus közösségben. Sok papnövendék, kispap, diakónus fordult már meg nálunk, akik itt bontogathatták szárnyaikat és edződtek az életre szóló hivatásra. Név szerint, időrendi sorrendben tudjuk a nevüket elszavalni, mindannyian emlékek százait hagyták maguk mögött.

Pali olyan, akit első látásra szívébe zár az ember. Ez még csak az első benyomás, az itt eltöltött rövid idő alatt közvetlenségével, szerénységével, bölcs hozzászólásaival és el nem múló mosolyával gazdagította a róla kialakított képet. Így nem volt meglepő, hogy a szentelést övező örömteli várakozás gyorsan átragadt mindenkire. Együtt vártuk Palival június 18-át és imáinkkal, vagy egy-egy mosollyal támogattuk őt. A szentelés napját a Jóisten napsütésessel „díszítette”, a váci székesegyházban pedig már jóval a mise kezdete előtt alig lehetett helyet találni. Sikerült a szentélyhez közel leülnünk, a gödöllői különítmény körében, így szó szerint test- és lélek közeli élményként éltük meg a ceremónia eseményeit.

Soha nem voltam még papszentelésen, nem ismertem a ceremónia részleteit, de laikus szemlélőként így is megérintett sok pillanat. Püspök atya és a váci egyházmegye egészéből ideérkező papok hosszú sorban vonultak a szentélybe, és megkezdődött a maratoni ceremónia. A szentelés egyik legszebb momentuma volt, amikor Pali és három majdnem-paptársa a szentélyben térdelt, a jelen lévő papok hosszú sorban váltva egymást áldásukkal indították el őket leendő hivatásukra. Megkapták első papi ruhájukat és a mise egyes szövegrészeit egymás között megosztva olvasták fel azokat immár felszentelt papként. A szentelést a karzatról éneklő kórus tette még ünnepélyesebbé, hangjuk betöltötte a székesegyházat. Hosszú és szép ceremónia volt.

 

Mire a hatalmas tömeg mögött kiértünk, már csak távolodni láttuk a papok hosszan kígyózó sorát élükön püspök atya vezényletével. A sor nem lett hosszabb, a négy frissen szentelt pap ugyanakkora helyet foglalt. Csak a sor vége felé lógott ki egy hatalmas mosoly széle….

Áldjon meg Téged az Úr, Pali atya!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú