Ezt a jól ismert Hozsanna éneket immár nem csak énekelhetjük, hanem valóban fel is csendülnek a Szentháromság templom tornyába elhelyezett harangok. Március 31-én, Virágvasárnap vigíliáján szentelte meg a Püspök atya a 3 új harangot (a Szentháromság, Szent Imre és a Szent Család tiszteletére szólnak, és ezen kívül két régi harang található a toronyban), melyek méltóságteljesen jelzik a város felé, hogy itt valami különleges dolog történik: az Isten Fia, Jézus Krisztus jelenik meg az Oltáriszentségben. Ezt ünnepeljük a szentmisék alkalmával, és most már harangszó is emlékezteti a lakókat erre a csodálatos eseményre. (Reméljük, hogy többen vannak azok, akik ennek örülnek, mint akik ellenzik ezt az egyébként teljesen természetes dolgot.) Nagyszüleink mesélik, hogy régen, kapálás közben, mikor meghallották a déli harangszót, meg tudtak állni a munkában, hogy Gábriel angyal szavaival köszöntsék a Szűz Máriát, az Úrangyala ima elmondásával. Ehhez képest pedig ma már teher az, ha megszólal két percre a harang…

Az esti szentmise alkalmával az újonnan készült keresztúti stációkat és a Mária ikont is megáldotta Miklós Püspök atya. Büszkék lehetünk egyházközségünk egyik tagjára, Varga Attilára, akinek kiváló munkája a keresztút, mely kezek ábrázolásával emlékeztet minket erre a fájdalmas eseményre, Jézus szenvedéseire. Az egyes állomásokat szemlélve nem csak azt látjuk, hogy milyen szép munka, hanem valóban hat a lélekre is. Ebből érződik, hogy a Szentlélek is helyet kapott a faragásban.

A Mária ikont egy nővér készítette, mely (ikon) elsőre furcsa lehet ebben a modern környezetben. A titok abban rejlik, hogy sokáig kell szemlélni, és egy idő után megérezhetjük, hogy valójában nem az kap nagy hangsúlyt, hogy mi nézzük a képet, hanem az, hogy a képen látható Szűzanya a kis Jézussal szemlél minket.

Képek itt! Orbán Domonkos barátunk fotói a keresztút állomásairól itt!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú