A Mozart Rekviem elsöprő sikert hozott a Szentháromság templomban néhány hete. Dugig volt a ház, sokan voltunk.

Aztán...
A koncertsorozat nem ért véget templomunkban Mozart alkotásával, ha ugyanis valaki ellátogatott a Plébániai weboldalra, néhány nappal ezelőtt, a következő eseményről olvashatott ott:

"November 23-án, vasárnap este fél 8-kor, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Városi Vegyeskar (a Gödöllői Református Gyülekezet és a Magyar Rádió Énekkarának néhány tagjával kiegészítve) Gounod Missa Caeciliana művét adja elő a Szentháromság-templomban az őszi hangversenybérlet keretében.
Vezényel: Pechan Kornél
Szólisták:    Szabóky Tünde (szoprán), Keönch Boldizsár (tenor) Cser Péter (basszus)"

El kell, hogy mondjam apró komolyzenei intelligenciám és jártasságom sajnos ezidáig nem terjedt ki, a fent említett misére, de gondoltam biztos ami biztos, azért beülök és meghallgatom, ugyanis nem mertem feltételezni, hogy valaki is méltatlan darabot hozott volna a Szentháromság templomba.
Az igazság megrettentő és könnyfakasztó volt! Még véletlenül sem negatív értelemben. Egy remek darabot hallgathattunk végig aznap este. Kevés olyan zene van, ami igazán átjön, ami képes igazán kifejezni azt amit mondani akar. Kevés olyan zene van, ami mindamellett, hogy a legnemesebb témát tűzi ki fő motívumává, azt képes átadni is, méghozzá úgy, hogy mikor például a feltámadásról énekelt ez a valóbban méretes kórus, még a falak is beleremegtek.
Nem unalmas, nem egyhangú, viszont nagyon dallamos, könnyen emészthető, átütő előadás volt.
Számomra, ha szabad ily személyeskednem, a legkedvesebb az volt, ahogy a szoprán szólista, végig örömmel és élvezettel énekelte végig ezt a darabot. Látszott rajta, hogy nem azért van itt, mert "kel", hanem mert örömmel csinálja azt amit csinál. És persze kiválóan csinálja. 

Én csak ajánlani tudom mindenkinek, s ha legközelebb hasonló tettre készül Péter atya és Rolik Imre főkántorunk, ne habozzatok meghallgatni.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú