Ferenc pápa augusztus 20-án kiadott levelében hívta fel a figyelmet az egyházon belüli hatalmi, lelkiismereti és szexuális bántalmazásra. Ezután a Családok Világtalálkozójának zárómiséjéhez kapcsolódóan nyilvánosan bocsánatot kért az áldozatoktól az elkövetők nevében is. Levelében a lehetséges visszaszorító erőkről is beszélt.

A pápa híres arról, hogy nincsenek számára tabuk, így a különféle zaklatások kérdése sem maradt elhallgatva.

Az egyházfő írásában felhívja a figyelmet arra, hogy a felelősség vállalása elengedhetetlen, ezért is kér bocsánatot azért, ha a múltban például a nem megfelelő intézkedések következtében nem tudtak segíteni az arra rászorulóknak. Nagyon fontosnak találja azt is, hogy egymással szemben legyünk szolidárisak, imádkozzunk és tartsunk bűnbánatot, hogy elérhessük a belső megújulást, amelynek köszönhetően megnyílhat a szemünk, hogy meglássuk, ha valaki szenved és segíteni tudjunk.

A pápa kiemeli Pál apostol szavait: „Ha az egyik tag szenved, valamennyi tag együtt szenved vele.”(1Kor 12,26), amivel azt világítja meg mindannyiunk számára, hogy fontos az összetartás és egymás erősítése ebben a helyzetben is, mert mindannyian részei és alakítói is vagyunk az egyháznak és a társadalomnak.

A cikk címében Káin szavaiból elhagyva a tagadást és a kérdést arra kívántam utalni, hogy az egymásért való felelősségvállalás kulcskérdése földi életünknek, hiszen Jézus is egymásra bízott bennünket.

A SZEMlélek blog Köszönet és hála címmel megjelentetett egy nyilatkozatot, amelyben az egyházfő szavaival való egyetértését fejezte ki több egyházi személy.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú