„Bárcsak én is eljöhettem volna egy ilyen rendezvényre középiskolás koromban!” – ez a gondolat fogalmazódik meg bennem amikor belépek a HubHub épületébe és feldolgozom az első benyomásaimat a gördülékenyen megszervezett eseményről.

A légkör barátságos, az előadások tematikája aktuális, a meghívottak emberiek. Vagy 60+ szakterület valóságos és megközelíthető képviselői mesélnek el bármit, amire csak kíváncsi vagy a munkájukkal kapcsolatban.

Nem kis érdeklődést vált ki belőlem a meghívott előadók köre, többek között Zacher Gábor, Kemény Dénes, de sokan mások is, akik esetleg kevésbé ismertek, de mégis dereng valami valahonnan velük kapcsolatban… – az előadók listáját és teljes programot itt találjátok, illetve hamarosan vissza tudjátok nézni a beszélgetések felvételeit, ehhez kövessétek a Konnekt Egyesület YouTube-csatornáját!

Szó volt többek között a családi mintákról, a különböző lehetőségekről érettségi után, a problémamegoldásról, önmenedzselésről, vállalkozás indításról, illetve a közösségi média veszélyeiről és rejtett, esetleg kihasználatlan forrásairól.

Mikor találsz valamit, ami annyira leköt, hogy nap mint nap akár ingyen is csinálnád, akkor célegyenesben vagy. Ha találsz valakit, aki hajlandó érte megfizetni is, akkor megvan a hivatásod.” (Nick Vujicic)

„Bárcsak én is eljöhettem volna anno...”
- Várj csak! - mondom magamnak - Most itt vagy, talán tíz évvel később, de semmiképp sem későn!

Ahogy hallgatom az egyéni utakat, ki hogyan jutott el oda, ahol éppen van, a legfontosabb üzenetek visszhangoznak a fejemben:

1. Ne félj a változástól, az újtól.
2. Soha nem késő változtatni. Semmi gond nincs azzal, ha akár több úton is elindulsz, de menet közben rájössz, hogy mégsem szeretnél végigmenni rajta.
3. Bármi is történjék, mindenből ki lehet kerülni győztesen – hiszen ha mást nem, legalább tapasztalatot nyerünk.

És még valami, amiről Zacher Gábor beszélt:
Nem érdemes elfogadni azokat a körülményeket, amik fenntartanak egy diszfunkcionálisan működő rendszert. Merjünk magunk körül változást előidézni, ha pedig nem lehet, és úgy látjuk, értelmetlen tovább harcolni, merjünk kilépni az adott helyzetből.

A tizenévesek sorsa azóta a szívügyem, amióta magam is voltam kamasz. Mély nyomot hagyott bennem az az időszak, élénken emlékszem arra, milyen nyomás alatt álltam az életem minden színterén akkoriban. Gyakran összenyomtak a kérdések, amiket mindenki megkap.

...és mi lesz a középiskola után?

Ma már tudom, semmi gond nincs azzal, ha valaki erre a kérdésre nem tud választ adni. Ugyanakkor kissé sajnálom, hogy „az én időmben” a pályaválasztás segítésére nem fektettek túl nagy hangsúlyt a környezetemben. Egyáltalán nem bánom azt, ahogyan alakult a továbbtanulásom és az életutam, de jó lett volna tudni, hogy milyen lehetőségek állnak előttem.

Ezért is élveztem annyira ezt az eseményt: látni a sok érdeklődő és nyitott fiatalt, érezni a belőlük áradó izgalmat és lendületet.

Ahogy körbenéztem a jelenlévő 15-18 éveseken, önkéntelenül is a jövő orvosait, tanárait, művészeit és mérnökeit láttam. Később leesett az, amit nekem senki sem mondott el akkoriban: hogy oké az is, ha nem végzel el egy főiskolát vagy egy egyetemet, más oktatási intézményekben és rendszerekben is szuper jó szakmákat lehet tanulni, és oké, ha Te abban találod meg önmagad!

A Konnekt Live teret ad annak, hogy a középiskolások – sőt, akár a fiatal felnőtt vagy idősebb generáció is – könnyebben megtalálhassák a nekik való utat.

Ez a rendezvény szélesebb látókörrel ajándékozza meg a résztvevőket, ahol nincs ciki kérdés, tabu – van viszont elfogadás és jó hangulat.

Ajánlom diákoknak, pályaválasztásra vagy változtatásra készülőknek, szülőknek, tanároknak, de igazából bárkinek. Kövesd a Konnekt Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a következő rendezvényről!

A Konnekt Egyesület munkája egyébként is izgalmas, mentorprogramjuk például munkahely látogatásokkal, szakemberekkel való személyes beszélgetésekkel segíti a pályaválasztást. Diákként, vagy ha már dolgozol, mentorként is várják jelentkezésed. Csekkold le a honlapjukat itt!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú