Mielőtt hozzáfogsz az olvasáshoz, ajánljuk figyelembe a sorozat első és második részét. Így kaphatsz egy teljesebb képet a témában.

Egy szakorvos véleménye

Ha valaki abortuszra akar jelentkezni, mi a menete a folyamatnak?

Ha valaki észleli a terhesség tüneteit, késik a menses, akkor a nőgyógyásznál kell jelentkezni. Megtörténik a terhességmegállapítás és akkor jelezhet, hogy nem kívánja megtartani. Mi adunk neki egy nyomtatványt, amit kitöltünk. Ebben az van, hogy hány hetes terhesség és hogy hova forduljon. Ezután jelentkezik 2 alkalommal a családvédelmi szolgálatnál. Először, hogy jelezze, nem kívánja kihordani a magzatot és utána pár nappal visszahívják, hogy megerősítse ezt. Azután pedig jön vissza a nőgyógyászatra és adunk időpontot a megszakításra.

Ajánlanak ilyenkor az anyának egyéb lehetőséget? (pl. örökbeadás)

Az, hogy örökbe adja vagy sem, az ő döntése. A lehetőségeket nagyrészt a családvédelmi szolgálat kínálja fel.

Beavatkozás után mennyi ideig követik figyelemmel a nő testi-lelki egészségét?

Utánkövetésre sokszor nincs lehetőség, mivel egynapos beavatkozás és jönnek-mennek. Az elrendelt kontrollra gyakran nem jönnek vissza. Aki visszajön, csak őket tudjuk követni.

Kap az abortuszon átesett nő pszichológiai szaksegítséget, vagy saját magának kell ilyet keresnie?

Nőgyógyászati szinten nehéz a lelki dolgokba beleszólni. Nálunk sajnos nincs kifejezett szakember erre, de nekem pl. van egy mentálhigiénés kapcsolatom és az ő telefonszámát szoktam megadni, ha van rá igény.

Mondhatja az orvos, hogy nem vállalja az abortusz végrehajtását?

Nálunk a kórházban sok orvos van, aki vallási vagy egyéb okok miatt nem végez abortuszt és ez teljesen elfogadott, senkit nem köteleznek rá.

Mennyire veszélyes az abortusz? Mennyivel nagyobb a kockázata egy újabb terhességnél pl. a vetélésnek vagy meddőségnek?

Kockázatos az abortusz. Későbbi meddőségnek azonban a normálisan, a szakma szabályainak megfelelően végrehajtott műtét nem oka. A legnagyobb veszély az, hogy ha sokadik terhesség. Ilyenkor a méh már nehezebben húzódik össze, nagyobb a vérzés kockázata. Ami még nehezíti, hogy ha nagy a terhesség, általában 10. hét fölött, a méretek miatt már kockázatosabb.

Tapasztaltál olyat, hogy az abortuszra jelentkezett anya visszalépett vagy összeomlott?

Vannak, akik visszalépnek. Mielőtt elaltatjuk a beteget, mikor felvisszük az osztályra, rá szoktunk kérdezni, hogy biztos-e a döntésében. Bármikor, még a műtőasztalon is meggondolhatja magát. Vannak, akik ténylegesen meg is gondolják magukat. Olyan kismama is van, aki összeomlik és végig sírja. Próbáljuk nyugtatni, de a mi körülményeinek mást nem tesznek lehetővé.

Én sok megszakítást végzek, igyekszem nem ítélkezni. Minden nő szerintem maga dönt a teste felett, nem tudom és nincs is közöm hozzá, hogy miért ezt a döntést hozza. Nem könnyű nekik, én igyekszem ezt nem nehezebbé tenni. Volt már több alkalom, amikor sikerült lebeszélni a megszakításról, de ilyenkor valamilyen banális ok volt a háttérben, hogy miért így döntött, pl. hogy „stresszes voltam” vagy „antibiotikumot szedtem”. Ezek nem kockázatosak, ha eddig szépen ment a fejlődés a méhben.

Van esetleg olyan élményed a témában, amit megoszthatsz?

Nekem annyi a saját tapasztalatom, hogy valahogy mindig érzem a súlyát, hogy egy kis életet kioltok. Minden műtét előtt magamban vagy félhangosan bocsánatot kérek az embriótól. Kérem, hogy ne rám haragudjon és így mentem fel magamat a teher alól. Senki nem szeret megszakítást végezni, nem csak a nőgyógyász, de a műtősnő, altatóorvos és az asszisztense sem. Csak nem ítélkezünk. Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki ezen átment. Ha majd terhes leszek, vagy saját gyerekem lesz, lehet, hogy én sem fogok csinálni abortuszt, de egyelőre még végzek.

Még az jutott eszembe, hogy a nők, akik félnek, hogy terhesek és nem akarják vagy tudják megtartani, soha nem akarják hallani a szívhangot, nem néznek nagyon rá az ultrahang monitorjára. Nagyrészt tagadásban vannak. Ha nem hallja, akkor az bármi lehet.

Azzal nem értek egyet, hogy államilag tiltsák be. Akkor is lenne megszakítás, csak akkor veszélyesebb körülmények között, kontárok által végezve.


A sorozat első része itt, a második része itt érhető el!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú