Hogy kerültél kapcsolatba a Bárka Táborral?

Kaptam egy felkérést, hogy ha van kedvem, lehetnék a Bárka Tábor jószolgálati nagykövete. Mivel hátrányos helyzetű gyerekekről is szó van, ezért feladatomnak éreztem, hogy ebben részt vegyek. Nagyon fontosnak tartottam, hogy ebben a táborban nincsenek szegregálva a gyerekek, így a leginkább hátrányos helyzetűek is belekóstolhatnak abba, hogy milyen érzés egy olyan társadalomban élni, ami nem rekeszti ki őket, mert a „jól szituált” gyerekekkel együtt vannak a tábor teljes ideje alatt. Itt nagyon jó programokat és nagyon nagy élményt nyújtanak olyan gyerekek számára, akiknek ez alapesetben elérhetetlen lenne.

Miért fontos velük foglalkozni?

Mert a gyerekek szenvedik a legnagyobb kárt a családokban, és nekik segíteni és útmutatást adni az élethez az egyik legnemesebb és legfontosabb dolog az életben. A hiányosságaikat pótolni leginkább úgy lehet, hogy nem csak az elméletet oktatják nekik az iskolapadban, hanem a gyakorlatban is át tudják élni, ki tudják próbálni, milyen is ez. Ebben a táborban minderre van lehetőség.

Mit tapasztaltál a Bárka Táborban, hogyan mutatnak utat nekik? Hogy segítik őket?

A Balaton-parton rendezik a tábort. Van egy napirendjük, ami egy egész napi tempót, rendszert, keretet ad nekik. De egyéb szempontból is sokat tud adni ez a tábor. Kis dolognak tűnik, de egyszer például találkoztam a táborban egy kisfiúval, aki ott evett életében először csokoládét. Egy ilyen pillanat elmagyarázza, hogy többek között mit is jelent igazán hátrányos helyzetű gyereknek lenni. Mikor ezzel a kisfiúval beszélgettem, nagyon megérintett és lelassított, és segített megértenem, hogy mi mindent is jelent ez igazából...

Ez nem nagyon fárasztó? Milyen érzésekkel készülsz rá?

Először azt gondoltam, hogy majd én adok nekik valamit. De most, négy év távlatából visszatekintve el tudom mondani, hogy én többet kapok tőlük, mint ők tőlem. Tudom, ez elcsépelt lehet. De amikor látom a gyermekek boldogságát és a felhőtlen élményt, amit átélnek, nekem az a legjobb dolog a nyáron.

Milyen érzés megérkezni?

Amikor megérkezem táborba és kiszállok az autómból, körbefog kétszáz gyerek és kiabálják a nevemet, éneklik a dalaimat, táncolnak és tapsolnak... Azt gondolom, hogy ettől nagyobb élményt nem kaphat az ember.

Egy kívülállónak hogyan tudnád bemutatni a tábort?

Ez egy nyári tábor, amelyet a szakmájukban nagyon jó emberek szerveznek; olyanok, akik tele vannak szeretettel, önfeláldozással és odaadással dolgoznak a gyerekekért. Azt gondolom, hogy az elmúlt négy év alatt láttam ennek a tábornak az összeszedettségét és azt a komoly értéket, amit képviselnek a szervezői. Felnőttként visszatekintve azt látom, hogy gyermekkoromban a legmeghatározóbbak a nyári, táborozós élményeim voltak. Emiatt gondolom, hogy nagyon nagy létjogosultsága van ennek az eseménynek.

Mit képviselnek a tábor dolgozói? Meg tudnád fogalmazni?

Abszolút azon vannak, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hogy segítsék a fejlődésüket. Úgy dolgoznak össze, mint egy nagy család. Szerintem ez nagyon értékes.

Tudtommal Az én apám című slágert is a Bárka Tábornak köszönhetjük.

Ez abszolút így van. Volt egy hangpróba, ami olyan meghitt hangulatban telt, hogy csak pengettem a gitárt és elkezdett bennem dolgozni egy dallam. Aztán az egésznek a dallamvilága ott állt össze, ahogy ott zenélgettem. Egyik kedves barátom rögzítette ezt. Így elmondhatom, hogy ebben a szeretetteljes közegben született Az én apám.

Miért érdemes támogatni a Bárka Tábort?

Ez egy nehéz kérdés, mert igazából nem tudom, hogy milyen a többi. Persze voltam már más táborokban is. De amit én ki szeretnék emelni, hogy a Bárka Táborban nincsenek szegregálva a gyerekek. Ez nagy mértékben segíti a másik megismerését. A leginkább hátrányos helyzetű gyerekek is ugyanazt a szeretetet, figyelmet, törődést kapják erre a kis időre, mint egy „átlagos” gyerek. Szerintem ez nagyon fontos.

 

Bátorítunk mindenkit, hogy ismerje meg és támogassa a Bárka munkáját! 2021. szeptember 25-én pedig szeretettel várunk mindenkit a film online bemutatójára!

A bemutató facebook eseményét itt találod. Kérjük részvételi szándékodat itt jelezd!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú