Major Péter: Röviden be tudná mutatni, mi is az a Bárka tábor? Mi a célja?

Gér András: A Bárka tábornak többféle fontos célkitűzése van. Számomra a legfontosabb egyértelműen az, ami az Egyház küldetése is: vagyis a misszió. A misszió alatt azt értjük, hogy nekünk hívő, keresztyén embereknek nem csak lehetőségünk, hanem feladatunk és felelősségünk is az örömhírt, az evangéliumot másokhoz eljuttatni. A figyelem és a szeretet pedig különösen is fontos a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek számára, akik a Bárka táborozók többségét alkotják. Egyedülálló lehetőség ez diakóniai és missziói szempontból is tehát. Az örömhír hirdetésének módja összetett: mert ugyanúgy beletartozik az élménypedagógia, a különböző fejlesztések és természetesen a gyermekekről való gondoskodás a tábor idején, mint az áhítat, a dicsőítés és a személyes lelkigondozás.

M.P.: Miért tartották fontosnak, hogy ezt a kezdeményezést elindítsák? Honnan jött az alapötlet?

G.A.: A Bárka előzményei között meg kell említenünk az Országos Református Cigánymissziót, melynek égisze alatt többek között gyermekprogramokat és táboroztatást is megvalósítottunk korábban. A Diakóniai Irodánk fenntartásában gyermekvédelmi szolgálatok is működnek az egyházban, illetve egy felzárkózási intézményrendszer kiépítését is megkezdtük az elmúlt években (például ehhez tartoznak a tanodák, a Biztos Kezdet Gyerekházak). Visszatekintve nagyon jól illeszkedik a Bárka tábor ebbe a sorba, amely ezáltal találkozási lehetőség is a cigánymisszió és az intézményrendszereink által elért gyermekek számára, de egyben szolgálati lehetőség is jelenlegi és leendő gyülekezeti tagjainknak és a teológiai képzésekben résztvevő fiataloknak.

M.P.: Miben más, mint a többi tábor?

G.A.: Abban több, hogy ha jól végezzük a dolgunkat, a gyermekek nem csak számukra eddig ismeretlen élményekkel térnek haza, hanem egy számukra eddig talán kevésbé ismert személy, Jézus Krisztus megismerésével. Ha csak néhányan hazaviszik Őt magukkal a szívükben, akkor ők már életet nyertek. Életet, amely továbbadható.

M.P.: Mire fektetnek nagy hangsúlyt?

G.A.: A táborozókkal való komplex foglalkozás elemei egymásra épülnek és egymást erősítik: az élménypedagógiai foglalkozás tematikája illeszkedik a lelki alkalmak tematikájához. Ugyan a személyiség más-más részére hatnak ezek, mégis egységben vannak.

M.P.: Tudunk egy kicsit a számok nyelvén is beszélni? Hány gyermek volt eddig a táborban?

G.A.: Igen. A Bárka tábor eddig lezárt 3 éve alatt közel 4000 gyermek vett nálunk részt a programokon; ők 60 helyről érkeztek hozzánk, mivel 60 intézménnyel tartjuk a kapcsolatot folyamatosan. S arra figyelünk, hogy legalább 30%-os legyen a hátrányos helyzetű gyermek aránya. A gyakorlatban viszont 50%, vagy annál is több a nehéz sorsú gyermekek részvétele.

M.P.: Van kedvenc emléke a táborból? Vagy ön számára fontos visszajelzés?

G.A.: Rengeteg beszámolót kapok a táborokban „halászként” szolgáló fiatal teológus hallgatóktól. A legjobban az melengeti meg a szívem, amikor arról olvasok, hogy turnusonként 1-2 gyermek külön imádságra kéri a halászokat, vagy éppen egy saját bibliával térhet haza. De az is érdekes, hogy az élménypedagógiai programot szervező, egyébként világi csapat tagjai hogyan vonódnak be egyre inkább a mi célkitűzéseinkbe. Amikor arról kapok visszajelzést, hogy a táborban részt vevő gyermekek maguk is elkezdenek gondoskodni a körülöttük lévőkről, jobban odafigyelnek a kisebbekre, úgy gondolom, akkor ők már megértettek valami fontosat.

M.P.: A jövőre nézve mit szeretnének megvalósítani? Merre fog tovább lépni a Bárka tábor? Mire van ehhez szükség?

G.A.: A legnagyobb kérdés a tábor finanszírozásának, így egész létének a jövője az európai uniós projekt kifutása után. Meggyőződésem, hogy ennek a tábornak a folytatására meg kell találnunk az alternatív lehetőségeket, máskülönben felbecsülhetetlen értéket hagynánk veszendőben.

 

Bátorítunk mindenkit, hogy ismerje meg és támogassa a Bárka munkáját! 2021. szeptember 25-én pedig szeretettel várunk mindenkit a film online bemutatójára!

A bemutató facebook eseményét itt találod. Kérjük részvételi szándékodat itt jelezd!

 

Köszönjük a képeket Andrónyi Tamásnak

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú