Még kisgyerek voltam, amikor nagymamám megmutatta, hogyan lehet egy nagyítóval tüzet gyújtani. Lenyűgözött, hogy az egy pontra fókuszált napfény milyen erőre képes, bár ekkor még nem igazán értettem, hogyan történik, csak sűrített fényt láttam, ami lángra lobbantja a száraz fűszálakat.

A sűrített, fókuszált fény erejét keresem felnőttként is, és máig ugyanakkora csodálattal tölt el ez a folyamat, mint legelőször. Igaz, hogy ma már önismeretnek hívom, de ez mindegy is, a lényeg ugyanaz – úgy irányítani a fényt, hogy valami igazán lényegi változás történjen a nyomán.

A napfény a pesti kiskertben csak akkor gyújtja meg magától a kiszáradt gyepet, ha összegyűjtve irányul egy helyre, de ettől még nem a nagyító ereje az, ami fellobbantja a lángot. Az energia, ami a változást létrehozza, jelen volt azelőtt is, csak egy kis segítségre volt szüksége ahhoz, hogy irányba álljon és jó helyen, jó időben elindulhasson a csoda: a fizika, vagy éppenséggel az emberi lélek csodája. Amikor valaki fog egy csomó figyelmet és tudatosságot, majd azt a lelkének, működésének egy pontjára irányítja, ott olyan mély átalakulás történhet, amit addig talán elképzelni sem tudott.

Persze, ezek a változások nem könnyűek. Sírás, kétségbeesés kíséri őket sokszor; de szemben a száraz fű ellobbanásával, az emberi önismereti munka eredménye értékes, szép és maradandó. Ráadásul nem is kell egyedül végigmennünk ezen az úton, és közösségben a változás égése is könnyebben elviselhető. Egymással és egymástól tanulva nem csak a saját fényünket fókuszáljuk, hanem a másikéból is kaphatunk – így kapcsolódva egyre mélyebben egymáshoz és önmagunkhoz.

Ez az önismeret, és még inkább, ez az önismereti csoport lényege. Meglátni a saját fényünket és a másikét, majd megvilágítani azt a pontot, ami változásra szorul, és egymást erősítve elindulni a formálódás felé. Természetesen fontos a biztonság: a tűz nem játék, jó, ha valaki biztosan tartja a nagyítót és vigyáz, hogy ne legyen erdőtűz a dologból. Ezért vannak a szakemberek – mint a Nagyító Alapítvány mentorai és trénerei, akik élesen látnak és biztos teret tudnak adni minden csoporttag fényének és változásának.

Nézd meg a kisfilmet, olvasd át a témákat és jelentkezz a legmesszebb vivő osztálykirándulásra – amiért elég csak Berekfürdőig utazni.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú