Néhány hete kezdett el az interneten terjedni ez az erőszakellenes, olasz kampányvideó, amely akár megrendezett, akár nem, rendkívül erős üzenetet hordoz: a gyerekek világában lányokat nem ütnek meg, még virággal sem. Ilyen, és ehhez hasonló videókból rengeteg található itthon is, vannak jól és kevésbé jól sikerültek is, de céljuk ugyanaz: az erőszakot – nem azért, mert a lányok szépek, kedvesek vagy gyengék – meg kell állítani, mert nem elfogadható, ahogyan gyerekek és férfiak ellen sem.

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.” Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993.

A nők elleni erőszak Magyarországon minden ötödik nőt érint, hetente egy halálos áldozatot követel és az elkövetők az esetek többségében családtagok, partnerek vagy volt partnerek. Több típusát különböztetjük meg: szóbeli, lelki, szexuális, gazdasági erőszak, de a leggyakoribb a testi sértés. Annak, hogy egy nő miért marad egy ilyen kapcsolatban, rengeteg oka lehet: félelem, anyagi kiszolgáltatottság, a közös gyerekek vagy éppen a hitvesi eskü: kitartani jóban, rosszban. Ami azonban szinte minden esetben közös: a helyzet kilátástalan, úgy tűnik, nincs segítség, az áldozatok nem mernek beszélni, és a privát szférában zajló erőszak és a közvetlen környezet számára is szinte láthatatlan, így nehezebbé válik a segélykérés és a segítségnyújtás is.

A témával rengeteg szervezet és projekt - a Nők Joga, a NANE, az Ökumenkus Segélyszervezet – foglalkozik. Az erőszakot elszenvedők számára több oldal jött létre, melyek lelki és jogi segítséget próbálnak nyújtani, tájékoztatást adnak és kiutat keresnek, valamint Magyarországon tizennégy krízisközpont és egy titkos menedékház működik, ahol 128 áldozat ellátását tudják megoldani.

A probléma nem csak Magyarországon, hanem az egész világon jelen van. Míg egyes kultúrákban társadalmilag elfogadott a nők bántalmazása, a világ más részein bűncselekménynek számít, megállítása közös ügyünk.

Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaznak. Egy vagy az ötből? Ismersz valakit, aki ebben a helyzetben van? Ne várj tovább. Kérj segítséget!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú