Nem tudom, hogy te, Kedves Nőtársam, aki ezeket a sorokat most olvasod, szintén azok közé tartozol-e, akik a táskájukkal a hónuk alatt túlélnének egy kisebb méretű apokalipszist. Víz, zsebkendő, fájdalomcsillapító, rágó, hajkefe, hajgumi, sebtapasz, biztosítótű, kézfertőtlenítő, kézkrém és még ki tudja, mi minden leledzik a táskám mélyén. Egy időben még fogpiszkálót is hordtam magamnál!

És igen, ha belegondolok, ez mind luxus. Mármint… nem, a zsepit és a hajgumit nem gondolnám annak. És fájdalomcsillapító nélkül elindulni otthonról felelőtlenség, hiszen egy nőnek bármikor kellhet, nem fejtem ki, miért. De a dolgok nagy részét nem lenne szükséges magammal vinnem minden nap. Hiszen van otthon, addig kibírom.

Egy egyszerű koliszobában élek, abszolút nem luxusban. DM-es fogkefém van és akciós fogkrémem. Jó, samponból nem a legolcsóbbat veszem, de azért ott sem szalad el velem a ló. A fürdőszobában nem érzem magam a felső tízezer tagjának, és csak a vízhasználat közben szokott eszembe jutni, hogy hálát adhatok európai létemért, amiért nem kell aggódnom az ivóvíz és az vízöblítéses vécé miatt.

Egészen tavaly januárig meg sem fordult a fejemben, hogy hajléktalanként nem csak az alvóhely és a mindennapi betevő okoz gondot. Egy éve találkoztam először a Kívül Belül Boldogság #nemluxustáska kampányával, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a rászoruló nők olyan apró, főleg higiéniai termékektől vannak megfosztva, amik számunkra természetesek és mindig elérhetők a fürdőszobapolcunkon. Mert míg mi összetevők alapján választunk tusfürdőt és válogatunk az egészségügyi betétek között, eszünkbe sem jut, hogy vannak nők, akik be sem tévednek a drogériába, mert jó, ha ételre futja.

A #nemluxustáska kampány lényege, hogy olyan higiéniai termékeket gyűjtsünk össze az arra rászoruló nőtársainknak, amik a nehézségek közepette is segítenek megőrizni emberi méltóságukat és női mivoltukat. És itt tényleg nem luxuscikkekre gondolunk!

Hogyan segíthetsz ebben?

1). Először is, nézz körül a szekrényedben és keress egy viszonylag jó állapotban lévő táskát, amire már nincs szükséged, de még használható. (Vagy ha ilyened nincs, ugorj be a legközelebbi turkálóba és szerezz be egyet – ez már az én személyes tippem.)

2). Tegyél bele minden olyan számodra nem luxus higiéniás terméket, amiknek te is örülnél. Hogy mik ezek? A létfontosságúak közé tartozik a sampon, a hajbalzsam, a fogkefe, a fogkrém, szappan és az egészségügyi szárnyas betét. (Még mindig ledöbbenek azon, hogy milyen alapvető dolgokról beszélünk…)

3). Ezen kívül tehetsz bele egy kis „extra luxust”: papírzsebkendőt, hajgumit, hajkefét, dezodort, szájbalzsamot, nedves törlőkendőt, Wc-papírt. Mindezek mellé írhatsz egy kedves üzenetet is a megajándékozottnak.

4). Fontos, hogy vannak termékek, amiket különféle okokból kifolyólag nem tehetünk a táskákba (tampon, mosható betét, intim tölcsér, éles kés, borotva, bármilyen élelmiszer, bármilyen ruhanemű, gyógyszer). Higiéniai okokból fontos, hogy a termékek újak és bontatlanok legyenek. Segítség, ha a flakonok tetejét celluxszal leragasztod, így nem borulnak ki a szállítás során.

5). Január 31-ig juttasd el egy gyűjtőpontra! Budapesten személyesen a Kívül Belül Boldogság Bemutatóteremben (1068 Budapest, Szófia u. 18.) tudod leadni, vagy ide tudod postázni. A vidéki hivatalos átvevőpontok ezen a linken találhatók.

Minden további információt megtalálsz az alábbi posztnál és a nemluxustaska.hu oldalon.

Munkára fel, Hölgyeim! Minden táska számít, még akkor is, ha úgy érzed, csak keveset tudsz adni. Hidd el, valakinek ez is hatalmas örömet fog jelenteni!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú