100 másodperc éjfélig. Ennyi maradt hátra az emberiség életének napjából, legalábbis az atomtudósok szerint. A végítélet órája (Doomsday Clock) a föld legkiválóbb elméinek döntése alapján hivatott mutatni, milyen közel áll az emberi nem a teljes pusztuláshoz, és ennél fenyegetőbb időt még soha nem láthattunk. Magunknak köszönhetjük - a klímaváltozás ma már tagadhatatlan, katasztrofális hatásait az egész világon látjuk; a fegyvereink túlnőttek minket, mi pedig túlnőttük a Földet.

Talán nem mindannyian vagyunk ezzel így, de engem a hírportálok és a worldometer számlálói napról napra egyre mélyebbre taszítanak a reménytelenségbe. Elkeseredve, tehetetlenül ülök a gép előtt, és érzem, ahogy süllyedek a szorongásba. Őszinte leszek - nem a bolygót féltem, hanem magamat és a sok-sok csodás embert, akit annyira szeretek. Félek a szenvedéstől, félek a háborútól, félek az éhségtől, az árvíztől, a koronavírustól… félek, hogy tényleg így pusztul el az emberiség, és szorongat ennek az ígért közelsége. Hiába tudom, hogy Isten kezében van minden, olyan félelmetes hely időnként a világ, és olyan könnyen megrémülök.

Miért félsz a halandótól, az olyan embertől, aki a fű sorsára jut? Elfelejtetted alkotódat, az Urat, aki az eget kifeszítette, és alapot vetett a földnek? (...) Mert én, az Úr vagyok a te Istened, aki fölriasztom a tengert, hogy zúgnak hullámai. Seregek Ura a nevem! (Ézs. 51:12-15) 

Nem tudok ebben a cikkben semmi újat mondani. Félni emberi. A hitem sokszor gyenge, és könnyen megfeledkezem a valódi erőviszonyokról, amikor a világ félelmetes eseményeire nézek - de Isten tudja ezt, és újra, és újra és újra emlékeztet, hogy kézben tartja az ügyet. Persze, minek erről írni, mindenki tudja, evidencia, Isten gyermekeként nincs mit félnünk, Ő az Alfa és az Ómega, Vele kezdődött és Vele végződik majd ez a világ, hisszük és valljuk…. mégis, szükségünk van a megerősítésre. Nekem legalábbis biztosan. És amikor megrémiszt a végítélet óra, Isten finoman fejbekólint, hogy emlékeztessen: a lényeg az Ő órájának a mutatója, azt pedig egyetlen atomtudós sem mozdíthatja el egy tizedmásodperccel sem.

A földi veszélyeket komolyan kell venni, a józanságra nagyon nagy szükség van. A Földet ránk bízta Isten - gondoskodnunk kell róla, békére hívott minket - tennünk kell érte. De félnünk nem kell, a Doomsday Clock nem a valós időt mutatja.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú