Vagy ha eddig nem figyeltünk az udvariasságra, törekedjünk rá tudatosabban. Egy beszélgetés során vannak olyan témák, amelyek fokozott tapintatosságot igényelnek. Ilyen például a gyermekvállalás, a házasság, karrier és még sok más témakör. De az is lehet, hogy nem tartozik ránk a téma és beszélgetőtársunk nem tartozik számunkra beszámolási kötelezettséggel.

Találkoztunk már azzal a szituációval, hogy megkérdezték tőlünk: „...Na, mikor kéri meg végre a kezed?”, vagy: „Mikor jön már a baba?”, esetleg: „Mikor mész már egyetemre?” Lássuk be: ezek sértő kérdések lehetnek valaki számára, aki már nagyon vágyik a gyermekáldásra, vagy minden vágya házasságban élni. Sokszor jóindulat lehet egy ilyen kérdés mögött, de a fékezhetetlen kíváncsiságot egy elegáns köntösbe is rejthetjük. Kérdezzünk inkább úgy, hogy: „Mire vágysz mostanában legjobban?” Lehet, hogy beszélgetőtársunk elmeséli, hogy nagyon vágyik egy jobb munkalehetőségre, vagy arra, hogy megtalálja élete párját, vagy hogy végre jöjjön a baba. De ha kerüli a témát, akkor érezzük át a helyzet hangulatát. Lehet, hogy olyan vizekre eveztünk, amely most kerülendő téma vagy akár fájó pont és könnyen lehet, hogy nem ránk tartozik.

Az empátia nagy erény. Képzeljük bele magunkat a másik helyzetébe. Ha valamilyen oknál fogva túlsúlyosak vagyunk, nekünk jól esne egy olyan kérdés, hogy: „Nem gondolkodtál még az edzőtermen?” vagy: „Nem kellene kicsit lefogynod?” Legyünk fantáziadúsak és ehelyett inkább kérdezzünk úgy, hogy: „Hogy érzed magad mostanában?” „Mi az, amit szeretnél megvalósítani idén?” Ezek persze még mindig nem elég személyreszabott kérdések, de legyünk jó emberismerők és szeressük annyira a másikat, hogy megtiszteljük egy szelíd, kedves kérdéssel – amelyben tapintatosság van.

Vannak olyan dolgok az életben, amelyek nem csak rajtunk múlnak. Isten is beleszól az életünkbe. A társadalmi berögzött elvárások nem segítenek egy tolakodó kérdéssel, ha az illető pont egy olyan dologról álmodozik, ami rajta kívül álló okokból nem teljesül. Sokféle ember él sokféle álmokkal és vágyakkal, próbáljuk meg távolabbról nézni a klasszikus egyetem-házasság-gyermekáldás „kötelező” köreit. Maradjunk mindig udvariasak, kérdezzünk kreatívan és ne bántsuk meg a másik embert. Hálás lesz érte!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú