Nem szeretem a filmajánlókat, de ez valami más, melynek okán "tollat" kellett ragadnom. 1985-ben betiltottak egy filmet, ami gyilkos kamaszokról szólt. Fiatalokról, akik sallang nélkül beszélnek egyáltalán nem hétköznapi sorsukról, életükről. A büntetésük letöltésének időszakáról. S most elkészült a '85-ös Bebukottak (a film címe) folytatása...

"- De össze tudod szedni, hogy mik voltak azok a dolgok, amik egyszer csak összeálltak ebbe az indulatba, hogy aztán embert ölsz?
- Össze tudnám. Nem szeretném.” - hangzik el a 1985-s filmben.

Miről is van szó?
Az 1985-ös Bebukottak c. film egy lényeges dologra nem tudott választ adni. Arra, hogy ezek a kamaszok anno miért tették, amit tettek. Pali, filmünk egyik szereplője, tizenöt évesen fejbe lőtte saját apját, Gabesz leszúrta intézeti nevelőjét, Zsolt szíven döfte egyik barátját. Azonben a tény, hogy miért öltek, arra akkor tizenévesen nem tudtak válaszolni. Egyszerűen nem volt rá magyarázatuk, nem emlékeztek, vagy nem akartak emlékezni az indítékokra.

Miben ad újat a KÁIN GYERMEKEI 30 év elteltével?
Már az is elmondhatatlanul hátborzongató érzés, mikor látunk egy szálkásan izmos, furán villogó szemű fiút 1985-ben egy börtöncellában, majd villan egy feketét a kép és hirtelen harminc évvel később vagyunk, egy borsodi faluban, s a fiú, aki mára férfi szintén ott ül velükn szemben. A fogai kihullottak, arcán mély ráncok futnak, a tekintete párás, a haja megkopott, keze göcsörtös. A Káin gyermekei bőven nem elégszik meg ezzel az egyébként nagyon hatásos időutazással.

Ennél ez egy sokkal ambiciózusabb film. Az 1985-ös Bebukottak egy lényeges dologot nem bontott ki történetében. Hogy ezek a kamaszok anno miért tették, amit tettek. A Káin gyermekeinek egyik legizgalmasabb vonala pedig pont ez az indítékkeresés. Filmünk valós szereplői, akik hús-vér létező emberek, gyilkosok. A filmben nagyon hosszú beszélgetések után bevallják sőt szinte a kamera előtt értik meg saját gyerekkori rémtettük okát.

De miért fontos egy ilyen sötétnek tűnő rémtörténet nekünk keresztényként?
Mert még valami fontosat bemutat a film. Azt, hogy Magyarországon mi történt az elmúlt harminc évben ezekkel a szerencsétlen emberekkel.

Semmi. Nem azt mondom, hogy menj gyilkosok közé, hanem hogy figyelj másokra!

A cikk: a 444.hu írása alapján készült.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú