Az elmúlt hónapokban együtt követhettük Tomka Ferenc atya „A pápa és vádlói – Ferenc pápa: próféta vagy eretnek?” című rovatát, melyben megosztotta velünk gondolatait és kutatásait Ferenc pápáról, az őt támadó hangokról és az igazságról vele kapcsolatban. Mostanra mindez könyv formát öltött és nemrég megjelent "Ferenc pápa – próféta vagy eretnek? Új korszak az Egyház életében" címmel, mely nem csak a szerző cikkeit, hanem más vendégszerzők írásit is tartalmazza. Ferenc atya ajánlója következik.

Mit kaphatsz e könyvtől?

Akik hallottak a Ferenc pápa körül felmerülő kérdésekről, az őt érő vádakról, azok remélhetően lényegi válaszokat fognak kapni kérdéseikre.

De izgalmas lesz a könyv mindazok számára, akiket érdekel, milyen az egyház élete ma, és milyen volt az utóbbi évtizedekben, a II. Vatikáni Zsinat után; vagy akiket érdekel (Ferenc pápa mellett) Szent XXIII. János pápa, Szent VI. Pál pápa vagy XV. Benedek pápa élete, illetve a saját korukban ellenük is felmerülő kemény vádak. E vádak azóta más megvilágításba kerültek, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szent pápák elleni (mára alig ismert) támadások milyen szellemi és emberi gyökerekre vezethetők vissza, s milyen szerepük volt ezekben a mereven tradicionalista egyházi vezetőknek és irányoknak, valamint a Lefebvre érsek által létrehozott, egyháztól elszakadt közösségnek, amelyek a mai napig folytatják harcukat a II. Vatikáni Zsinatot képviselő pápák ellen.

A következőkben betekintést kapunk egy súlyos kérdésbe is, amely az egyház tagjai vagy főpapjai között is megjelenő egyháziatlan, pápaellenes magatartás. Számos vád elhangzik napjainkban – a világi sajtóban, de még durvábban egyes egyházat és pápát minden áron kritizálni törekvő blogokon és honlapokon , a Vatikán központja, a Kúria ellen, avagy a papság körében felderített szexuális vétkekkel, és egyéb témákkal kapcsolatban, amelyeket néhányan csavarosan és következetesen Ferenc pápa ellen fordítanak. Ilyen vádakkal egy katolikus korábban inkább csak a kommunista, majd az ateista és keményen liberális újságokban vagy könyvekben találkozott, és többnyire feltételezte, hogy ezek a kritikusok kitalálásai vagy torzításai. Könyvünkben szembenézünk a kérdéssel, hogy az egyháznak nemcsak szent arculata van, hanem van egy emberi és bűnös arca is, és ez olykor megdöbbentően megnyilvánul még a legmagasabb egyházi szervekben vagy személyekben is.

Mindezek mellett találkozunk olyan témákkal, mint a migráció tanítása Ferenc pápánál (torzításmentesen), avagy hogy miként érthetjük meg a tridenti rítusú miséket kedvelő katolikusok szempontjait.

A fentebb említett fájdalmas kérdésekkel szemben hangsúlyosan betekintést nyerünk a Zsinat utáni pápáknak, kiemelten Ferenc pápának nagyságába és lelki mélységébe, valamint abba, hogy a kritizálók arányai világszerte eltörpülnek, és hogy sokkal többen vannak olyan püspökök, papok, teológusok és világiak, akik a legnagyobb tisztelettel, szeretettel tekintenek a pápára, akiben a jelen egyházba új életet hozó prófétát és szentet látnak. Ilyen szelleműek Böjte Csaba atya gondolatai, valamint néhány ismert magyar teológus írása, melyeket a könyv harmadik részében olvashatunk.

A könyv megrendelhető az alábbi honlapon, illetve megvásárolható az ismert könyvoldalakon.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú