2020. májusában került bemutatásra A Premontrei Örökség című dokumentumfilm, a magyarországi premontreiek különféle lelkipásztori, liturgikus és oktatási tevékenységeiről. E nagyívű bemutatkozás nyomában a Gödöllői Premontrei Apátság és az ODPictures Art Studio most útjára bocsájtja a Misztérium-Kegyelem c. rövidfilmet, mely a hagyományos rítusú liturgia végzését és lényegét mutatja be, amelyet rendszeresen, folyamatosan, közösségi jelleggel 2007 óta a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, majd 2015-től a Belvárosi Szent Mihály-templomban ápolnak. A premontrei rend 2021-ben ünnepli fennállásának 900 éves évfordulóját.

Amikor életemben először vettem részt hagyományos rítusú szentmisén, örökre meghatározó élménnyé vált. De mit jelent az, hogy római rítusú vagy hagyományos rítusú liturgia? A válaszokba, és még egy kicsit annál is többe nyerhetünk betekintést a shoeshine.hu és az ODPictures új filmjén keresztül.

„Ez egy olyan liturgia, ami gyakorlatilag 1500 éven egyeduralkodó volt nyugaton. Érezni ennek a mély gyökereit, érezni azt a fajta lelkiséget, amit az évszázadok folyamán nagyon sok szent, nagyon sok hívő ebbe beleszőtt. Nyilván nem mindenki tud megbarátkozni egy olyan liturgiával, ami egy holt nyelven, latinul van javarészt.” – fogalmaz Kovács Ervin Gellért premontrei szerzetes.

A hagyományos rítusú liturgiának nagyon szigorú szabályai vannak. „Minden mozdulat minden részlete pontosan meg van határozva. Tehát nem a kreativitásról, nem az improvizációról szól. A papnak és az asszisztenciának meg kell tanulnia minden egyes részletét. De pontosan talán ez jelent biztos gyökeret valamiképpen, az állandó változó világban, ahol semmiben sem lehet gyökeret verni.” – folytatja Gellért atya. „A liturgia az örökkévalóságról szól, az örök Istenről, az örök isteni igazságokról és értékekről szól, valamiképpen egyfajta alternatívát biztosít, egyfajta otthont a mai világban.”

 

Elsőre talán idegennek tűnhet, hogy egy olyan nyelven zajlik a mise, amelyet ma már csak kevesen ismernek. A hagyományos rítusú liturgia ráadásul hosszabb is. De erre tekinthetünk úgy is, hogy van idő benne mindenre. Itt mindennek megvan az ideje. „Egy kicsit jobban el lehet időzni a szentség mellett.” - mondja Balogh Péter Piusz premontrei apát.

A filmben sok húsbavágó és rendkívül erős, fontos gondolat hangzik el, amelyekre talán nagyobb szükség van ma, mint bármikor máskor – de mégis örökérvényűek. Egy kedves ismerősöm úgy fogalmazott a hagyományos rítusú liturgiáról, hogy: „...nekem olyan, mint Krisztus. Az időben létező, de az időn felüli valóság…”

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú