Június 28-án, este 8 órától egy elképesztően izgalmas beszélgetéssorozatot indítunk! Sok évvel ezelőtt készült filmjeink témáit leporolva új, frissítő beszélgetésekkel készülünk nektek! Azoknak, akik unják a keresztény közhelyeket, itt egy igazán lényegretörő, őszinte műsor. Ez a CommonPost #Filmklub.

A shoeshine.hu 2014-ben megjelent két évados CommonPost sorozatának célja az volt, hogy ne csak üzenjen valamit a nézőknek, hanem gondolkodásra, belső válaszadásra ösztönözze őket. Ebben a sorozatban olyan megosztó témákat dolgoztunk fel, melyek közhellyé vált „ellentéteket”, közösségi és társadalmi feszültségeket mutattak be egy részletesebb, személyesebb megközelítésben. A filmekben sok nehezebb társadalmi kérdés is felvetésre került, ilyenek voltak többek között a melegkérdés, a cigány - nem cigány feszültségek, a keresztény közösségek befogadási kérdései, vagy épp a párkapcsolati elköteleződés és szexualitás problémái a keresztény szubkultúrában.

Ezeknek a ma már nosztalgikus érzést keltő filmeknek missziója volt az is, hogy mind jobban és jobban lerombolják azokat a prekoncepciókat, melyekről sok esetben nincs is valós tapasztaltunk. Keresztény identitásunkból fakadóan hiszünk abban, hogy az ember békére és harmóniára teremtetett saját közösségeiben. Sok esetben azonban boldogságunk gátja azokban a konfliktusokban gyökerezik, melyek az eltérő kulturális vagy szociális megközelítések miatt törnek fel. Hiszen mennyivel kevesebb konfliktust és bosszúságot kellene átélnünk nap mint nap, ha csak egy kicsit is jobban megismernénk és elfogadnánk egymást és egymás gondolkodásmódját.

A filmek által felvetett gondolatokat végignézve ma is azt látjuk, hogy ezek a témák nem vesztették el aktualitásukat, sőt. A krisztusi empátiával átszőtt párbeszéd, az építő vita ma is nagyon fontos ezekben a kérdésekben. Ezért úgy döntöttünk, hogy „nosztalgikus filmklubra” hívjuk most minden gondolkodásra vágyó olvasónkat és nézőnket, és meghívott vendégekkel 2020-ban újranézzük a CommonPost sorozat néhány részét, majd beszélgetünk a filmekben látott olykor-olykor megrendítő vagy felháborító felvetésekről.

A fentiek alapján most az online térben szeretnénk meghívni benneteket egy beszélgetéssorozatra, melynek témáit és vendégeit az alábbiak szerint állítottuk össze.

Az első évad témái és vendégei:

 

Első rész: 2020. június 28. - 20.00
"Keresztény vagyok, van egy meleg barátom"

Amiről beszélgetünk: Vajon beengednénk-e a közösségünkbe egy leszbikus párt? Összeadhat-e az egyház meleg párokat? Mit gondol a homoszexualitás kérdéséről az egyház, a Biblia, és mit gondol egy hétköznapi pap, egy lelkész, vagy egy pszichológus? Hol van az igazság, meddig tart a szeretet, és hol van az egyén ezekben a súlyos kérdésekben?
Vendégeink: Csomós József református lelkész, Hodász András katolikus pap, Gyenis-Kátay Noémi pszichológus

 

Második rész: 2020. július 12. - 20.00
"Így jártunk a nőkkel"

Amiről beszélgetünk: Létezik-e a Nagy Ő? – teszi fel a kérdést minden második női magazincikk és amerikai romantikus vígjáték. Mi van, ha Nagy Ő-vé igazából válnunk kell? Na és mi a helyzet az elköteleződéssel? Nem is beszélve a házasság előtti szexről. Apropo, miért is ne beszélnénk róla? Mi beszélünk!
Vendégeink: Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, Hamar Donát vlogger, Fally Veronika tréner

 

Harmadik rész: 2020. július 26. - 20.00
"Közösségi valóságshow"

Amiről beszélgetünk: Ha azt mondom, fiatal keresztény közösség, jó eséllyel egy vidám, nyitott, szinte idilli közegre gondolsz. De vajon tényleg annyira nyitottak a közösségeink, mint amennyire gondoljuk? Egyáltalán van-e létjogosultságuk, valóban többek leszünk általuk? Vajon hogyan nem válnak közösségeink kényelmes elit klubokká? Ebben a részben kibeszéljük az egykori valóságshowt!
Vendégeink: Andrásfalvy Mirjam vlogger, Gégény István kommunikátor, Bese Gergő katolikus pap

 

Negyedik rész: 2020. augusztus 9. - 20.00
"Mise vlog"

Amiről beszélgetünk: Ha egy mondatban össze kéne foglalnod, hogy mi a szentmise, mennyire lennél bajban? Ha ezt egy olyan embernek kéne elmagyaráznod, aki csak turistaként teszi be a lábát a templomba, mit mondanál? Mit jelent nekünk, katolikusoknak, mit jelent a kívülállóknak, és vajon hol találkozhat ez a kettő, ha egyáltalán találkozhat?
Vendégeink: Csomós József református lelkész, Péterfi Gábor pedagógus, Borbás Barna újságíró

Ne maradj le a legfrissebb tartalmakról, iratkozz fel YouTube csatornánkra most!
Nézz meg most egy friss interjút Bazsik Ádámmal, aki az új projektről mesélt a TRIP Live rendezvényen.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú