Keresztény pszichológus? Azt úgy hívják, pap!” Ezt az életbölcsességet a gyakorikérdések.hu kincsesbányájának mélyén találtam, de sajnos már egyáltalán nem volt ismeretlen számomra a gondolat. Hívő keresztény pszichológushallgatóként sokkal többször kellett szembesülnöm ezzel a véleménnyel, mint amire fel voltam készülve. Hallgattam, hogy a lélek igazi szakértője Isten, és csak Ő, vagy az Őt képviselő személy (lelkész, pap…) tud ebben segíteni. Megszámlálni sem tudom, hányszor kérdezték meg tőlem, hogy hogyan egyeztetem össze a kettőt, hányszor próbáltam elmagyarázni, hogy a mentális betegség is betegség, azzal is szakemberhez kell fordulni. Eljutottam odáig, hogy nem tudom, nem akarom ezt magamban tartani, beszélnünk kell róla – most itt még csak a problémáról, de később, ígérem, a megoldásról is.

Tudom, nem mindenki gondolkozik így, nem is szeretnék általánosítani. Hiszen éppen nemrég jelent meg itt a ShoeShine-on is egy csodálatos, nagyon személyes írás a szorongásról, háromrészes cikksorozat a párterápia szépségeiről és mélységeiről, és én ezekért olyan nagyon hálás vagyok! Hatalmas öröm ezeket a történeteket olvasni és reménykedni, hogy lassan-lassan áttörnek a falak – de amíg egy kedves néni kétségbeesve félti az unokája hitét, mert az pszichológiát kezdett tanulni, amíg elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hívő ember depressziós legyen, addig nem beszéltünk még eleget a témáról.

Legkevésbé sem én vagyok a legképzettebb, a legbölcsebb, a legmegfelelőbb ember arra, hogy erről írjak. De lassan öt év fejembe töltött ismeretének összekaparásával és sok-sok lelkesedéssel szeretnék megpróbálni legalább egy pici rést ütni a falon, mert hiszem, hogy Isten kezében csodálatos eszköz lehet a pszichológia, ha elfogadjuk azt. Nem a lelkigondozás ellen beszélek és nem állítom azt, hogy mindenre tökéletes megoldást tudna nyújtani a mentálhigiéné, vagy hogy emberként meg tudnánk ismerni teljes mélységében a lelket. Egyszerűen csak szeretném közelebb hozni, kézzelfoghatóbbá tenni ezt az egész kimeríthetetlen, izgalmas tudományt, hogy kevesebb legyen a félreértés és több a bizalom. Köszönöm, hogy eljöttök velem ezen az úton.

 

A sorozat következő részét itt olvashatod!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú