Nehéz elkezdeni egy ilyen témát. Annyi kérdés, szempont, egymásra épülő részlet bukkan fel egymás után; hirtelen azt sem tudom, melyik végénél fogjam meg a dolgot. De talán a legjobb az alapkérdésnél kezdeni: miért kell erről beszélnünk? Miért lenne szüksége hívő embernek pszichológiai segítségre? Nem elég az Újjáteremtő?

Nem gúnyosan teszem fel ezt a kérdést. Akik megtapasztaltuk Isten teljes lelket átformáló erejét, tudjuk, mekkora hatalma van Neki, és átélhettük azt a békességet és örömöt, ami teljes mélységében egyedül a Vele való kapcsolatban található meg. Ez tényleg csoda és tényleg túlmutat minden emberi próbálkozáson – mégsem érzünk mindig így, és ez nem feltétlenül a hitünk mélységétől függ. Teológiai tudás hiányában itt most nem szeretném a bűn és a betegségek, lelki sebek kapcsolatát feszegetni, bár ez is fontos kérdés. Arról viszont meg vagyok győződve, hogy ahogy a kézzelfogható testi, anyagi nehézségek esetében, úgy a lelki-mentális fájdalmak és akadályok terén sem értelmezhető minden automatikusan a személyes bűnösségünk, hitbeli gyengeségeink közvetlen következményeképpen.

A lelket Isten teremtette, és Ő a legtökéletesebb szakértője, aki ténylegesen át tud formálni, meg tud gyógyítani – de ugyanez igaz a testre is. Ahogyan testi bajainkkal, betegségeinkkel orvoshoz fordulunk, tudva, hogy életünk és egészségünk végső ura a Mindenható Teremtő, a lelki fájdalmainkkal, sebeinkkel való megküzdéshez is szakember szükséges – ugyanezzel a tudattal. A pszichés betegség is betegség, és arról is rengeteget tudunk tanulni az emberi megértések, felhalmozott tudás és tapasztalat alapján, ahogyan teszik ezt a pszichológusok hosszú éveken, évtizedeken, egész életükön át. Az emberi gyógyítás persze nem tökéletes. Ahogyan a gyógyszereknek vannak mellékhatásaik, ahogyan még egy komplikációmentes műtét után is maradnak hosszútávú hatások, úgy az emberi szintű lelki gyógyítás sem életre szóló és teljesen átfogó, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs haszna.

Ezért szükséges erről beszélnünk. Mert hívő embert is érinthet pszichés betegség, és a lelki folyamatok közül rengeteget megismerhetünk emberileg, ezzel a tudással segítve a gyógyulást. Attól, hogy a lélek nem látható, kézzelfogható, még lehetséges a tudományos vizsgálata, és meg tudunk ismerni működéseket, ok-okozati kapcsolatokat, hiedelmeket, amiknek a fényre hozása szükséges a fejlődéshez, előrelépéshez. Ehhez viszont szakember szükséges, aki birtokolja ezt a tudást, tudja alkalmazni, és fel tudja tárni az összefüggéseket és a problémák gyökerét – amelyekre a végső, teljes megoldás Istennél van, de segíteni emberileg is tudunk, és én hiszem, hogy Isten képes embereken keresztül, emberi tudás által munkálkodni.

 

Kíváncsi vagy a sorozat bevezető részére? Kattints a linkre! A következő részt pedig itt olvashatod.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú