Az advent számomra egy sejtelmes és nyakatekert időszak, amikor minden a feje tetejére áll. Mindenki azt sugallja, hogy többet foglalkozz a szegényekkel, adakozz, érj rá a másikkal való beszélgetésre, az imára, csendesedj el, készülj meghitten a karácsonyra - eközben viszont kelj fel a rorátéra minden hajnalban, írd a beadandókat minden nap, készülj a ZH-kra éjjelig, készíts ajándékokat mindenkinek, s a mindennapi dolgaid se hanyagold el, koncentrálj 100%-on.

Hogyan érnék rá minderre, és hogy legyek kipihent és türelmes ezek után? - Ez a kettősség lehet bennünk az adventtel kapcsolatban, (s én még csak egy nagyon kis szeletét érintettem az ilyenkor jelentkező „problémáknak”).

Kísérletet teszek megfogalmazni pár hasznos tanácsot, amelyek nekem segítettek a készületben, s amelyek talán nektek is valamiféle kapaszkodót jelentenek így karácsony felé közeledve.

1. Imádkozz többet és mélyebben!
Teréz anya azt mondta, hogy amikor több a dolgunk, többet is kell imádkozni. Ezt megerősítem. Azt az időt, amit Istennek adsz, ő megszenteli, és erőt ad a napi teendőkhöz.

  • szentségimádás (sok templomban elérhető)
  • adventi koszorú gyertyái mellett
  • Szentírással, zsolozsmával is imádkozhatsz

2. Ajánld fel valakiért a munkád, és imádkozz azokért, akiknek ajándékot készítesz!
Ha értelmet adsz a napi tevékenységeidnek, könnyebben megy. Ha pedig imádkozol azokért, akiknek ajándékot készítesz, vagy akiket majd megajándékozol, sokkal mélyebb, tartalmasabb és személyesebb lesz ezáltal az ajándék.

3. Menj el minden nap szentmisére!
Ez néha nehezen megoldható, de a roráte jó lehetőség Istennel kezdeni a napod. Vidd oda, és tedd le a gondjaid, tarts lelkiismeret-vizsgálatot, és ajánld fel valamilyen nemes szándékra a szentmisét. Amennyivel korábban kelsz, az esetleg utána keletkező idő alkalmas például a beszélgetésre valakivel, vagy mozogni egy kicsit a szabadban, esetleg tanulni. (Én is épp roráte után írom ezt a cikket. :) )

4. Vigyél magaddal a szentmiséről egy jó gondolatot!
Ha minden nap csak egy szót, kifejezést, érzést vagy mondatot elviszel magaddal a reggeli prédikációból, vagy a szentmise más szövegeiből, akkor ez egész nap veled lesz és bátorít.

Figyeljünk a szentmise szövegeire! Szerintem fontos üzenetet tartalmaznak!

Hűséges és irgalmas Atyánk, hálát adunk neked, mert nekünk adtad Fiadat, Jézust, Urunkat és testvérünket. Ő szerette a szegényt, a beteget, a kitaszítottat és a bűnöst, nem ment el részvét nélkül semmiféle ínség mellett. Az ő élete és tanítása arra oktat minket, hogy olyan Isten vagy, aki úgy viseled gondunkat, mint ahogy egy atya törődik gyermekével. (...)” 

5. Olvasd gyakran a Szentírást!
Ha minden nap egy rövid szakaszt elolvasol a Szentírásból, mondjuk Máté vagy Lukács könyvéből a születés történetét, vagy Izajás könyvéből a jövendöléseket, esetleg más bölcsességi irodalmat (Péld, Préd, Bölcs), akkor egyre növekedhetsz az Isten szava által, s nem emésztenek fel a mindennapi gondok. Okostelefonon is elérhető, metrón, buszon is olvasható.

6. Készíts időbeosztást! Aludj sokat!
Ha elfogy a lendület, türelem, és úgy érzed, az időd is, akkor ez segíthet a tervezésben, és a teendők jó sorrendjének meghatározásában.

  • A megfelelő mennyiségű alvás is fontos. Ez megtérül, mert másnap összeszedettebb leszel, és jobban oda tudsz figyelni azokra a dolgokra, amiket meg kell tenned.
  • Készíts elő mindent előre, ne hagyd az utolsó pillanatra a karácsonyi bevásárlást, sőt, a karácsonyi vacsora sem biztos, hogy megéri, hogy full kimerült legyél szenteste és karácsonykor.

7. Kapcsolódj ki!

  • Sportolj (közben is tudsz imádkozni)
  • Hallgass (vallásos) zenét!
  • Sétálj és beszélgess!
  • Gyakorold az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit
  • Hívd fel/látogasd meg rég nem látott/hallott rokonaidat, ismerőseidet!

+1 Segítsetek egymásnak!

Otthon, a házimunkában, az iskolában, munkahelyen… Ha együtt csináljuk, könnyebb mindenkinek!

S ami a legfontosabb, éld meg és ne túl a karácsonyt! Legyen benned béke, tegyél betlehemet a fa alá, és a Szent Család példája lebegjen a szemed előtt! Nekik is „rohanós” volt, de tudtak békében együtt lenni. A karácsony nem a kisbetűs „szeretet” ünnepe, hanem a nagybetűs Szeretet megszületése nem csak a földre kétezer évvel ezelőtt, hanem idén is a te szívedbe.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú