Ha bedobom most ezt: házasságon belüli szexualitás, akkor vajon kiben mit hoz elő? Automatikusan kenetteljes bűntudattal párosítom? Vagy tulajdonképpen a helyén van bennem a téma? Annyi egészen bizonyos, hogy ez a tárgykör elképesztően megosztó, hiszen sok hatás és üzenet érkezik hozzánk a szexualitásunkat illetően. Üzenet a társadalom szintjéről, üzenet a szüleinktől, üzenet a különböző vallási intézményekből.

A vallás mindannyiunk számára felkínál különböző alternatívákat ennek szabályozására, mivel a szexualitás evolúciósan meghatározott, és mint olyan, szabályozásra szorul. Ennek okán muszáj ezzel törődnie a személynek, a vallásnak, a társadalomnak. Ez így világos.

Bennem viszont mindig felmerül a kérdés, hogy például a kereszténység mennyire mozog ebben a realitás talaján, mennyire önreflektív a kérdésben? Még a legjózanabbnak hitt közösségekben is akad olyan ember, aki valamit félreértelmez vagy olykor túlhangsúlyoz. Nagy viták, esetleg fekete-fehér végletek tudnak kialakulni, ha egy beszélgetés indul el ebben a témában.

Talán nem véletlen, hogy ennyire nehéz erről jól beszélgetni vagy együtt gondolkodni, ugyanis az életünknek meghatározó, teljesen legitim oszlopáról van szó. Meglehet, talán az istenkerésünknek is egy akadálya lehet az, ahogyan ezzel a kérdéssel bánunk.

Szerintem mind hallottunk már a témakört illetően kifejezetten produktív és kontraproduktív előadásokat, történeteket, beszélgetéseket is.

Remek látni, hogy a Shoeshine csapata most ismét veszi a bátorságot -fogd meg a söröm- és meg meri kérdezni többek között szakemberektől is például azt, hogy milyen problémákat okozhat a keresztény nevelés a szexuális kapcsolatunkban? Vagy mi a legfőbb probléma a szexualitásunkkal kapcsolatos gondolkodásunkkal? Esetleg hogyan változtatja meg az első gyermek megszületése az addigi intim közeget?

Szerintem megéri nyíltan, őszintén beszélgetni és keresni a nemiségben az igazságot.

Most vasárnap érkezik a Shoeshine CommonPost beszélgetéssorozat második évadának 3. része, melyben a házasságon belüli szexualitás lesz terítéken. Vendégek: Subicz Beáta, szexuál-, pár- és család terapeuta, Szikszai Szabolcs, református lelkész, az Újragondoló blog írója és Tóth Noémi, ötgyermekes családanya.

Huppanj le a Shoeshine youtube csatornája elé, ha Téged is megszólított a fenti téma!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú