Ülök a klíma szagú vonatpótló buszon, szól a Retro Rádió és dörgölöm a spotym: „Kéne valami nyers, fain zene.” Egy szívszakadtig húzó cifra muzsika. Valami tiszta rave, amit csak az oroszok tudnak.

Mutatom a jegyem, fogom a hátizsákom, iszom a vizem. Elrepül az út. Zakatol bennem a vegytiszta steril zene, amit nem szennyez hangszer. Vár a Tábor Hegyi Napok 2019!

Megérkezés:

Mindig izgatottan várom a Tábor Hegyi Napokat, mert teljesen váratlan gondolatokat hoz elő belőlem.

Éjjel érkezem, mint az Edda számban. Kíváncsi vagyok, előjönnek-e azok az egzotikus impressziók, amit a tavalyi cikkemben írtam. Most annyiban lesz más, hogy nem nyaralni jövök, hanem dolgozni. ShoeShine összefoglalót forgatunk róla. Ők vártak minket, én vártam őket. A szervezők rutinosak, a terep ismerős, a rendszer profi, és pár perc múlva már van vacsorám és hálóhelyem.

Munka:

G-dúrban zúgnak a kabócák, a csillagok meg fényesek, a levegő meg erdő illatú. Együtt a stáb, egy utolsó check: memo kártyák üresek, akkuk telik, és nem fordítva. Kérdezek, válaszolnak, a tekintetek tiszták. Jó itt lenni. Ismét kiderül: az emberek szeretnek ide jönni. A fiúk viccesek, a lányok jófejek, és mindenki meg tud fogalmazni épkézláb gondolatokat. Ha azt hiszed, ez normális, csak mondom, gyere el shoeshine-osnak, egyből nem fogod mindennapinak tekinteni. Na de most Follow the flow.

Szentségimádás:

Beülök. A lelkem ketyeg, mint az óra, de nem mutat időt. Különben is, itt az idő olyan, mint a méz: lassú és édes. Az Istennek meg ott az asztalon nyári este illata van.

Közben azon gondolkodom, hogy mi a titka a helynek? Amitől itt a csoffadt közhelyek is vérbő bölcsességgé válnak. Nem jutok előre. Inkább nézem a homogén falon a burjánzó szobrokat.

Végkifejlet:

A tábor idei témája a keresztség volt, de ezen a téren nem fejlődtem, ennek két oka lehet: vagy azért, mert döbbenetesen képzett vagyok a témában, vagy azért, mert nem figyeltem. De este, mikor zenét hallgattam, egészen érdekes dolgok fogalmazódtak meg bennem. Ismered Tom Waits Temptation c. számát, és ugyanennek a számnak Diana Krall féle feldolgozását? Hallgasd meg mindkettőt! Tom Waits verziója piszkos és poros. Mocskos és gyönyörű, olyan, mint a megváltásunk. Mert ugye abban egyetértünk, hogy a megváltás nem egy leányálom volt az Isten részéről. Egy igazán nehéz, emberszagú aktus az örök életért. Kb. ilyen Tom Waits stílusának a hangulata. Amíg Diana Krall feldolgozásában lassan folyik a lüktetés, ahogy a THN alatt az idő. Ez már egy ember- és "Istenbarátabb" dolog. Nincs semmi agresszió, downtempóban jön a Szentlélek, mint egy jó minimál technóban a kibontakozás.

Ha teljesen elvesztél ebben az eklektikus írásban, akkor ismét csak azt tudom megfogalmazni, hogy egy teljesen felhasználóbarát tábor a THN. Ahol az emberek pihennek, békések és nyitottak, s nincs hiányérzetük. Ezáltal lehetőséget biztosít – ha komolyan vesszük – hogy eljussunk a steril, hangszermentes világi zakatolástól a lassan lüktető poros, emberszagú megváltásig. Amely olyan szépen szimbolizálja az isteni homogén szeretetet. Amit bármikor megtör értünk egy kis burjánzó kegyelemmel.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú