Egy késő nyári délutánon nagyon jót beszélgethettem az idei Forráspont – Örömre hívtál rendezvény egyik előadójával, Ivicsics Borival. Jobban megismertük őt, mint egy több ezer fős rendezvényen. Tarts velünk egy jó beszélgetésre!

Te cigiztél valaha?

Nem. Miért?

Mert a hangod olyan rekedtes. Miért nem?

Testi adottság a rekedtes hang. Amúgy a cigizést hülyeségnek tartom. De öngyújtót tudok gyújtani.

Wow. Az menő, az még nekem se megy mindig. Kérlek mesélj nekem, mik történnek most az életedben?

Most kerültem új munkahelyre, úgyhogy minden megváltozik. Eddig részmunkaidőben dolgoztam és nagyon szabadon éltem, mellette rehabilitációs szakmérnöki képzésen is tanulok. De most teljes munkaidőben dolgozom a BKK-nál, aminek köze van a szakmámhoz – ugyanis közlekedésmérnök vagyok. Fontos nekem mint fogyatékkal élőnek, hogy tegyek a társadalmi befogadásért.

BKV-zni szeretsz?

Vezetni jobban szeretek.

Nem rossz itt Pesten dugózni?

De, de az például jó, hogy ingyen parkolhatok.

Tényleg, az tök jó. Nem gondolkoztál még azon, hogy taxizz?

Szeretnének az utasok, főleg, amikor beszállnak és meglátják, hogy nincs kezem. (Nevet.)

Hogyan indexelsz?

A fejemnél van a kapcsoló.

Mint magánember, mi foglalkoztat?

A technológia érdekkel. Nagyon szeretem a kütyüket, az okosórákat, vezeték nélküli fülhallgatókat, új TV-ket, telefonokat. Nem vagyok egy szakértő, de amikor például kell egy új telefon, akkor nagyon utána olvasok és igyekszem a legjobb ár-érték arányút kiválasztani.

Te androidos vagy iPhone-os vagy?

Androidos.

És a technikán túl mi érdekel?

Most a kutya-témán vagyok rajta. Gyerekként volt, kb. 17 évig. A volt főnököm felesége felajánlotta, hogy kiképez nekem egy segítőkutyát, mert ő terápiás kutyatréner.

Hogy jött egy közlekedésmérnöknek a NEK?

Voltam egy keresztény rendezvényen, ahol két ember beszélgetett arról, hogy most szervezik a csapatot, és rávitt lélek, hogy megkérdezzem őket, hogyan lehet jelentkezni. Mondták, hogy küldjek önéletrajzot és felvettek.

Mit csináltál a NEK-en belül?

A közlekedésszervezés és a tömegkezelés csapatba dolgoztam be, ezen kívül a logisztikában segédkeztem. De ami igazán fontos volt számomra, hogy nagyon megbíztak bennem. Egy pillanatig se érzékeltették velem, hogy azért, mert fogyatékkal élek, nem tudnám a feladatom elvégezni.

És milyen volt most a Forrásponton? Hogy érzed, hogy sikerült?

Nagyon izgalmas volt, sosem beszéltem még több ezer ember előtt. Remélem, sikerült átadni az üzenetet. Egy ismerősömtől kaptam visszajelzést, és ő pont azokat a gondolatokat emelte ki, amiket nem is gondoltam ki előre. Vicces.

Mi az az üzenet, amit át szerettél volna adni?

Sosem éreztem célomnak, hogy motivációs előadásokat tartsak tömegeknek.

Azt szerettem volna üzenni, hogy habár kívülről nem vagyok hétköznapi, mégse élek különleges életet. Ezért azt szeretném, hogy minden fogyatékossággal élő emberre így tekintsünk, fogadjunk be és segítsük őket, hogy ők is részt vehessenek a társadalomban.

Mi az, amit szerettél volna elkerülni Forrásponton való fellépéseddel?

Amint említettem, nem akartam hogy motivációs előadás legyen. Hogy csak azért tartsanak inspirálónak, mert másképpen élek, úgy, ahogy ők magukat nehezen tudnák elképzelni. Mert nekem sem egyik napról a másikra alakult ki a helyzetem, hanem így születtem, így tanultam meg élni. Nekem ez a normális.

Mit tervezel még?

A korábbi interjúban beszéltem egy civil mozgalomról, a Freekeyről, abban önkénteskedem. Illetve a NŐ az erőnk nevű kezdeményezésben is tevékenykedem, amit pár barátommal közösen hoztunk létre. A NŐ az erőnk a fogyatékkal élő nők szerepével foglalkozik, mert a világban a fogyatékos nő egy semleges, nemtelen kategóriába tartozik. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy ők is, mi is nők vagyunk.

Hogyan teszitek mindezt?

Egy-egy adott témakörben szervezünk szakmai napokat, workshopokat. Nemrég például egy fotóhang-projekt zajlott, amely keretében fogyatékos és nem fogyatékos fiatalok készítettek képeket és hozzá történeteket, a női témakörben természetesen. A folyamat végén novemberben kiállítást is szervezünk.

 

Fotók: Láng Péter

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú