A ShoeShine újra bulit szervez. Félig online, félig offline, helyzethez illően rendhagyó, nyárnyitó bulit. Keresztény bulit.
Mégis milyen egy keresztény buli?
Más, mint egy nem keresztény? Mégis miben? Biztonságosabb? Tisztább? Jobb? Unalmasabb?

Őszintén, nem mondhatnám, hogy teljesen meggyőző, igen-nem választ tudnék adni bármelyik kérdésre is. Szívem szerint mindegyik kérdésre azt felelném; attól függ. Tudom, ez így kényelmes és a nehézséget kikerülő, ide-oda billegő véleménynek tűnik, de azért megpróbálom kicsit kifejteni.

Azt mondtam, attól függ, na de mitől? Hány „attól” van? Mennyi tényező határoz meg egy bulit? A zene? A helyszín? Az alkoholfogyasztás lehetősége? Mindez együtt? Talán egy egészen kicsit mindegyik, de szerintem igazán, lényegileg egyik sem. A Heaven’s Gardenen nem dicsőítő zene szól, nem egy templom közösségi termében kap helyet, az alkohol sincs kitiltva a buliról. Mégis kereszténynek hívják a szervezők. Csak címke, az eladhatóságért?

A néven kívül minden azonos. A helyszín, a körülmények, a tánc, a zene, a bárpult. És mégis, meggyőződésem, hogy keresztény parti, keresztény partikultúra létezik - éppen a névben, és nem csak névleg. Mert a névben benne van a célközönség, és ez a lényeg. A keresztény buli a résztvevőktől válik azzá; és ezért mondhatom ki: attól függ. Mert az, hogy milyen egy keresztény buli, attól függ, milyenek a keresztények, akik ott vannak. Az, hogy mennyire biztonságos, hogy mennyire tiszta, hogy mennyire unalmas, attól függ, hogyan figyelnek egymásra, a környezetükre, a szívből jövő szórakozásra azok, akik a nevüket adják az eseményhez.

Keresztény buli létezik, és hiszem, hogy nem csak, sőt, nem elsősorban a keresztény közösségnek szól. Nagyon jó együtt lenni, és nagyon jó ismerkedni, még annál is sokkal jobb táncolni; de a lényeg ebben is, mint egész életünkben, minden napunkon ugyanaz: Krisztust képviselni. Ragyogni, mint csillagok a világban, mint lámpa a lámpatartón, mint város a hegyen. A keresztény buli attól keresztény, hogy a neve az, és hogy mindenki így tekint rá - nem hihetjük, hogy csak magunkat képviseljük, ha ott vagyunk. Ott nem csak fiatalok vagyunk, nem csak bulizók vagyunk, ott keresztények vagyunk, Krisztus-követők, akik alapján mások megítélik, milyen a kereszténység maga.

Szóval, milyen egy keresztény buli? Különbözik egy nem kereszténytől? Biztonságosabb? Tisztább? Jobb? Unalmasabb?

Attól függ. Tőlünk függ.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú